Vypadávanie vlasov - Prečo k nemu dochádza?

Strata vlasov môže ovplyvniť pokožku hlavy ale aj celé telo. Môže to byť dôsledok dedičnosti, hormonálnych zmien, zdravotného stavu alebo liekov. Vypadávanie vlasov môže postihnúť kohokoľvek, ale bežnejšie je to u mužov. Strata sa zvyčajne vzťahuje na nadmerné vypadávanie vlasov z vlasovej pokožky hlavy. Vrodená strata vlasov s vekom je najčastejšou príčinou plešatosti. Niektorí ľudia dávajú prednosť tomu, aby ich vypadávanie vlasov prebiehalo bez liečby a odhalene. Iní to zvyknú zakryť účesmi, využitím make-upu, klobúku alebo šatky. A ešte sú tu takí, ktorí si vyberú jednu z dostupných spôsobov liečby, aby zabránili ďalšiemu vypadávaniu vlasov a obnovili rast. Predtým, než začnete riešiť vypadávanie vlasov, sa môžete poradiť so svojím lekárom o príčine ich straty a možnostiach liečby.

hair loss 2nd

Symptómy

Strata vlasov sa môže prejaviť mnohými rôznymi spôsobmi, v závislosti od toho, čo ju spôsobuje. Môže sa prejaviť náhle alebo postupne a môže mať vplyv len na pokožku hlavy alebo celé telo. Niektoré typy vypadávania vlasov sú dočasné a iné sú trvalé.

Príznaky a symptómy vypadávania vlasov môžu zahŕňať:

  • Postupné rednutie na temene hlavy - jedná sa o najbežnejší typ vypadávania vlasov, ktorý postihuje mužov aj ženy v čase ich starnutia. U mužov vlasy často začínajú ustupovať od čela v línii, ktorá sa podobá písmenu M. Ženy si typicky zachovávajú vlasovú líniu na čele, ale majú rozšírenie časti čela k vlasom.
  • Kruhové alebo nepravidelné plešatenie – Niektorí ľudia majú hladké, plešaté plôšky o veľkosti mince. Tento typ vypadávania vlasov zvyčajne postihuje len pokožku hlavy, ale niekedy sa vyskytuje aj vo fúzoch alebo obočí. V niektorých prípadoch sa vaša pokožka môže stať bolestivou alebo svrbieť pred vypadáním vlasov.
  • Náhla strata vlasov - Fyzický alebo emocionálny šok môže spôsobiť stratu vlasov. Hŕstky vlasov sa môžu uvoľniť pri česaní alebo umývaní vlasov alebo dokonca po miernom prehrabnutí vlasmi. Tento typ vypadávania vlasov zvyčajne spôsobuje celkové rednutie vlasov a nie plešaté plôšky.
  • Strata ochlpenia na celom tele - Niektoré stavy a liečebné postupy, ako napríklad chemoterapia na rakovinu, môžu mať za následok stratu vlasov na celom tele. Vlasy zvyčajne narastú naspäť.
  • Psoriáza na pokožke hlavy - je bežná kožná porucha, ktorá spôsobuje zvýšené, načervenalé, často šupinaté škvrny. Môže sa objaviť ako jedna, zhluk alebo niekoľko a môže dokonca ovplyvniť celú pokožku hlavy. Môže sa rozšíriť aj na vaše čelo, na zadnú časť krku, na zadok aj do vnútra uší. Psoriázu nemôžete chytiť od inej osoby. Príčiny psoriázy zatiaľ nie sú známe.

shutterstock_1175928439

Príčiny

Ľudia obvykle strácajú asi 100 vlasov denne. To zvyčajne nespôsobuje znateľné zriedenie vlasov na vlasovej pokožke, pretože nové vlasy narastajú v rovnakom čase. Strata vlasov nastáva vtedy, keď dôjde k narušeniu tohto cyklu rastu a rozpadu vlasov alebo k poškodeniu vlasového folikulu a jeho nahradeniu jazvovým tkanivom.

Strata vlasov zvyčajne súvisí s jedným alebo viacerými z nasledujúcich faktorov:

  • Rodinná história (dedičnosť). Najbežnejšou príčinou vypadávania vlasov je dedičný stav, ktorý sa nazýva plešatosť mužského typu alebo plešatosť ženského typu. Obvykle sa vyskytuje postupne so starnutím a predvídateľnými príznakmi - úbytokom vlasov a plešatosťou u mužov a stenčovaním vlasov u žien.
  • Hormonálne zmeny a zdravotné stavy. Rôzne zdravotné stavy môžu spôsobiť trvalé alebo dočasné vypadávanie vlasov vrátane hormonálnych zmien v dôsledku tehotenstva, pôrodu, menopauzy a disfunkcie štítnej žľazy. Medzi medicínske stavy patrí alopécia areata, ktorá spôsobuje roztrúsené vypadávanie vlasov a infekcie na pokožke hlavy.
  • Lieky a doplnky. Strata vlasov môže byť vedľajším účinkom určitých liekov, ako sú napríklad lieky na rakovinu, artritídu, depresiu, srdcové problémy a vysoký krvný tlak.
  • Radiačná liečba Vlasy nemusia rásť rovnako ako predtým
  • Veľmi stresujúca udalosť. Mnoho ľudí zažíva všeobecné rednutie vlasov niekoľko mesiacov po fyzickom alebo emocionálnom šoku. Tento typ vypadávania vlasov je dočasný.
  • Niektoré účesy a liečby Nadmerné česanie alebo účesy, ktoré ťahajú vaše vlasy tesne, ako sú vrkoče alebo zapletené vlasy, môžu spôsobiť typ vypadávania vlasov nazývaný trakčná alopécia. Používanie horúceho oleju na vlasy a trvalá môžu vo vlasoch spôsobiť zápal vlasových folikulov, čo vedie k vypadávaniu vlasov. Ak dôjde k zjazveniu, vypadanie vlasov môže byť trvalé.

Rizikové faktory

Niekoľko faktorov môže zvýšiť riziko vypadávania vlasov, vrátane:

  • Rodinnej anamnéza plešatosti v rodine rodičov
  • Vek
  • Významná strata hmotnosti
  • Určité zdravotné ťažkosti, ako je diabetes a lupus
  • Stres

Prevencia

Väčšina plešatosti je spôsobená genetickou predispozíciou. Pri tomto type vypadávania vlasov sa mu nie je možné vyhnúť. Tieto tipy vám môžu pomôcť vyhnúť sa preventívnej strate vlasov:

  • Vyhnite sa úzkym účesom, ako sú vrkoče alebo zapletené vlasy
  • Vyhnite sa nadmernému krúteniu, tretiu alebo ťahaniu vlasov
  • Chráňte jemne vlasy pri umývaní a čistení. Hrubý hrebeň môže pomôcť zabrániť vytiahnutiu vlasov.
  • Vyhnite sa neštrným postupom, ako sú horúce valčeky, curlingové žehličky, ošetrenie horúcimi olejmi a trvalé
  • Na starostlivosť o vlasy používajte dermatologicky nezávadné šampóny a doprajte svojim vlasom dostatok živín
  • Vyhnite sa liekom a doplnkom, ktoré by mohli spôsobiť vypadávanie vlasov
  • Chráňte vlasy pred slnečným žiarením a inými zdrojmi ultrafialového svetla
  • Prestaňte fajčiť. Niektoré štúdie poukazujú na spojitosť medzi fajčením a plešatosťou u mužov
  • Ak ste liečený chemoterapiou, požiadajte svojho lekára o chladiacu čiapku. Táto čiapka môže znížiť riziko straty vlasov počas chemoterapie.

Liečba

U niektorých typov vypadávania vlasov je k dispozícii účinná liečba. Možno budete môcť zvrátiť vypadávanie vlasov, alebo aspoň spomaliť ďalšie zriedenie. Pri niektorých ochoreniach, ako je nerovnomerné resp.roztrúsené vypadávanie vlasov (alopecia areata), sa vlasy môžu vrátiť bez liečby do jedného roka. Liečba vypadávania vlasov závisí od typu príčiny a môže zahŕňať lieky, chirurgický zákrok na podporu rastu vlasov alebo transplantáciu vlasov.

Podrobnejšie sa liečbe venujeme v članku Liečba vypadávania vlasov (Padajú mi vlasy, čo s tým?)