Liečba vypadávania vlasov - Vypadavajú mi vlasy, čo s tým?

Ak je strata vlasov spôsobená základnou chorobou spôsobujúcou stratu vlasov, liečba tejto choroby bude nevyhnutná. Môže to zahŕňať lieky na zníženie zápalu alebo potlačenie imunitného systému. Ak určitý liek spôsobuje vypadávanie vlasov, Váš lekár vám môže odporučiť, aby ste ho prestali používať na najmenej tri mesiace.´Lieky dostupné na liečbu dedičnej plešatosti zahŕňajú:

Minoxidil (Rogaine alebo Kirkland) - Je to voľnopredajný liek dostupný ako pre mužov tak pre ženy. Dostupný je ako tekutina alebo pena, ktorú si každodenne vtierate do pokožky hlavy. Pri aplikácii peny je jednoduchšia vztrebateľnosť látky ktorá po pokože hlavy nesteká. Po aplikácii sa odporúča umyť si ruky. Spočiatku je možné dočasné zrednutie vlasov a nové vlasy môžu byť kratšie a tenšie ako predchádzajúce vlasy. Prvé výsledky kúry sú badateľné približne po približne troch mesiacoch. Na zabránenie ďalšieho vypadávania vlasov a na opätovné obnovenie rastu vlasov je však potrebných najmenej šesť mesiacov liečby. Pre udržateľný rast vlasov musíte zachovať predpísané dávkovanie počas celej kúry. Možné vedľajšie účinky zahŕňajú podráždenie pokožky hlavy, nežiadúci rast vlasov na susediacej koži tváre a rúk a dočasné zrýchlenie srdcovej frekvencie (tachykardia). Pri zdravotných problémoch so srdcom konzultujte lekára pred použitím tohto lieku.

shutterstock_1130369879

 

Finasterid - Je liek na predpis, ktorý je odporúčaný len pre mužov. Užívať tento liek je nutné denne vo forme tablietiek. Mnohí muži užívajúci finasterid si pochvaľujú spomalenie vypadávania vlasov a v niektorých prípadoch vykazujú aj rast nových vlasov avšak na rozdiel od Minoxidilu spôsobuje širšie spektrum vedľajších účinkov. Tie zahŕňajú zníženú sexuálnu funkciu,  oslabené libido a zvýšené riziko rakoviny prostaty. Ženy, ktoré sú alebo môžu byť tehotné, sa musia vyhnúť akémukoľvek dotyku s rozdrvenými alebo rozbitými tabletami. Na udržanie výsledkov je nutné dodržiavať dávkovanie počas celej dĺžky liečby. Finasterid nemusí fungovať rovnako u mužov nad 60 rokov.

Iné lieky - Pre mužov je ďalšou možnosťou perorálny liek dutasterid. U žien môže liečba zahŕňať perorálne kontraceptíva a spironolaktón.

Transplantácia vlasov

V najbežnejšom type trvalého vypadávania vlasov je ovplyvnená iba horná časť hlavy. Transplantácia vlasov alebo rekonštrukčná chirurgia dokážu maximálne využiť vlasy, ktoré vám rastú na inej časti hlavi alebo tela. Počas procedúry transplantácie vlasov dermatológ alebo kozmetický chirurg odstráni drobné škvrny kože, z ktorých každá obsahuje jeden až niekoľko chĺpkov, zo zadnej strany alebo po stranách vlasovej pokožky. Niekedy sa odoberá väčší pás pokožky obsahujúci viaceré zoskupenia vlasov. Potom implantuje vlasový folikul do plešatých častí. Niektorí lekári odporúčajú používať minoxidil po transplantácii, aby pomohol minimalizovať vypadávanie vlasov. Vo viacerých prípadoch je nutná viac ako jedna operácia, aby ste získali požadovaný výsledok. Vrodená strata vlasov však môže napriek chirurgickému zákroku napredovať. Chirurgické procedúry na liečbu plešatosti sú finančne náročnejšie a môžu byť bolestivé. Medzi možné riziká patrí krvácanie a zjazvenie. 

Transplantacia

Laserová terapia

Laserové zariadenie s nízkou intenzitou je taktiež schválenou metódou liečby dedičného vypadávania vlasov u mužov a žien. Niekoľko menších štúdií ukázalo, že zlepšuje hustotu vlasov ale na preukázanie dlhodobých účinkov je potrebné vykonať ďalšie štúdie.